24 Temmuz 2007 Salı

ORKESTRA ŞEFLERİMİZ



GÜRER AYKAL
(1942 – )
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın şefi olan ve 1988’den beri bu görevi sürdüren Aykal, Amerika’ya yerleşmiş bulunmakta, El Paso orkestrasının müzik yönetmenliğini de yapmaktadır.

Müziğe babasının verdiği derslerle başlayan sanatçımız, 1953 yılında Ankara Devlet Konservatuarı’na girmiş, Necdet Remzi Atak’ın öğrencisi olarak keman bölümünü bitirdikten sonra kompozisyon bölümüne geçerek Adnan Saygun’un sınıfından mezun olmuştur. Şeflik öğrenimini yurtdışında yapan Aykal, Londra’da Guildhall Scholl of Music ve Royal Academy’de; İtalya’da Academia Chiciana ve Roma’daki Santa Cecilia’da çalışmalarını tamamlamıştır. Orkestra şefliği alanında yararlandığı müzikçiler arasında George Hurst, Andre Préven ve Franco Ferrara gibi ünlü şefler vardır. Canta Cecilia Konservatuarı’ndan onur derecesiyle mezun olan sanatçı, 1973 yılında yurda dönmüş, kazandığı başarılarla “Devlet Sanatçısı” unvanıyla onurlandırılmıştır (1981).

Yurtdışında da bir çok orkestrayı konuk şef olarak yöneten Aykal’ın kariyerinde yer alan orkestralardan bazıları şunlardır: Londra Filarmoni, Moskova Devlet Senfoni, Dublin Radyo Senfoni, Bergen Senfoni, Nortdeutsche Rundfunk Senfoni, Helsinki Filarmoni, Kurku Senfoni, Palermo Senfoni, Nürnberg Senfoni, New York Festival, Lübeck Senfoni, Rochester Filarmoni NY, Singapur Senfoni, Bloomington Filarmoni, Prag Senfoni, Sofya Senfoni, Bratislava Senfoni, Varşova Radyo Senfoni, Krakov Senfoni.

Çoğunluğu Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasıyla eşlik ettiği ünlü solistlerden bazıları şöyle sıralanabilir: André Navara, Pierre Fournier, Alicia Dela Rocha, M. Andre, İgor Oyştrak, Viktor Pikayzen vb.

Gürer Aykal, Türk bestecilerinin bazı yapıtlarının dünyada ilk seslendirilişini de gerçekleştirmiştir. Bu yapıtlar arasında Saygun’un 4. Senfoni’si, Atatürk’e ve Anadolu’ya Destan’ı, Conserto da Camera’sı, 2. Piyano Konçertosu, Orkestra çeşitlemeleri; Necil Kazım Akses’in 2. Senfoni’si, “Bir Divandan Gazel”; Ferit Tüzün’ün Çayda Çıra Bale Suiti; İstemihan Taviloğlu’nun “Klarnet Konçertosu”; Muammer Sun’un “Hıdırellez” bale Müziği ve “Kurtuluş” filminin müziği bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

   

NeoPod